Pericolele ascunse ale tehnologiilor de generația a cincea (5G)

Pericolele ascunse ale tehnologiilor de generația a cincea (5G)

Leigh Rankin
May 23rd 2023

Într-o dezvăluire surprinzătoare, cercetătorii de la Fundația pentru Cercetarea Mediului și a Cancerului din Suedia au făcut lumină asupra implicațiilor grave pentru sănătate ale tehnologiei fara fir de generația a cincea (5G)

Ultimul lor studiu de caz, publicat în prestigioasa publicație „Annals of Clinical and Medical Case Reports”, dezvăluie povestea tulburătoare a unei suedeze de vârstă medie care a căzut victimă pericolelor sindromului de radiofrecvență/microunde după ce o stație de bază 5G a fost instalată la doar 60 de metri departare de apartamentul ei de la etajul al doilea.

În mod uimitor, acesta a fost al treilea caz documentat al unei astfel de afecțiuni.

Proliferarea rapidă a tehnologiei 5G la scară globală a dus la o creștere exponențială a expunerii la radiațiile de microunde modulate în impulsuri. Radiațiile cu microunde se încadrează în spectrul de radiofrecvență (RF), cuprinzând frecvențe cuprinse între 300 de megahertzi și 300 de gigahertzi. În mediile urbane, frecvențele utilizate pentru 5G se află în prezent în banda de 3,5 GHz. Ceea ce diferențiază 5G este desfășurarea sa, cu impulsuri repetitive ridicate de radiații de microunde care depășesc cu mult nivelurile observate în generațiile anterioare, inclusiv 4G.

Pentru a înțelege in profunzime consecintele 5G asupra sănătății umane și a mediului, este esențial să explorăm cercetările insuficiente efectuate în acest domeniu. Până de curând, studiile privind potențialele efecte ale frecvențelor 5G asupra sănătății erau practic inexistente. Cu toate acestea, în octombrie 2022, un studiu revoluționar a expus animalele la frecvența 5G de 3,5 GHz timp de două ore zilnic, cinci zile pe săptămână, pe o perioada de o lună. În mod șocant, expunerea a dus la stres oxidativ, la o creștere a numărului de neuroni degenerați în regiunea hipocampusului din creier, precum și la scăderea nivelului de irisină, un hormon strans legat de pierderea în greutate și de sanatatea funcției cognitive. 

Revenind la studiul de caz, femeia în cauză a dezvoltat rapid o multitudine de simptome incapacitante în urma instalării stației de bază 5G. Aceste simptome cuprindeau dureri de cap chinuitoare, amețeli, probleme de echilibru, disfuncții cognitive, inclusiv pierderi de memorie, confuzie și lipsă de concentrare, oboseală debilitantă, anxietate, tuse, sângerări nazale, tulburări urinare și anomalii ale pielii, cum ar fi vânătăi și erupții spontane.

Este esențial de remarcat faptul că antena 5G era situată pe acoperișul unei clădiri vecine cu trei etaje, îndreptată direct spre apartamentul de la etajul doi al femeii. Interesant este că o antenă de stație de bază 4G ocupase anterior aceeași locație, insa, abia după înlocuirea acesteia cu antena 5G, femeia a început să aibă simptome severe de sindrom de microunde. În mod special, antena 4G a fost îndepărtată imediat după implementarea 5G.

Un aspect intrigant al studiului de caz apare atunci când femeia s-a mutat într-un apartament aflat departe de orice stație de bază 5G. În mod surprinzător, toate simptomele ei au disparut imediat, pentru a recidiva la 24 de ore după ce s-a întors în apartamentul inițial. Merită menționat faptul că și câinele femeii a prezentat semne de boală după instalarea antenei 5G, rapoartele indicând apariția diareei. În mod curios, această afecțiune s-a rezolvat de la sine în timpul retragerii în apartamentul fără 5G, dar a reapărut la întoarcere.

Pentru a stabili gradul de expunere la radiații, cercetătorii au folosit un aparat de măsură comercial, Safe and Sound Pro II, și au măsurat microwați pe metru pătrat pe o raza de un metru pătrat de la fereastra din sufrageria femeii, pe parcursul unui minut. Rezultatele au demonstrat cresteri semnificative ale nivelului de radiații. Mai mult, niveluri ridicate de radiații au fost detectate în baie, cea mai mare concentrație fiind observată în cadă, care se întâmpla să fie cea mai apropiată de fereastră. În schimb, dormitorul, care se afla în afara liniei directe de transmisie a stației de bază, a prezentat niveluri de radiații RF considerabil mai scăzute.

Evaluarea critică a standardelor de siguranță RF în vigoare relevă deficiențe semnificative în abordarea actuală de estimare a efectelor asupra sănătății care decurg din prezența radiațiilor RF.

Potrivit lui James Lin, profesor emerit în cadrul departamentului de inginerie electrică și informatică de la Universitatea Illinois Chicago, limitele de siguranță din majoritatea tarilor in ceea ce priveste  expunerea la radiații RF se bazează exclusiv pe efectele termice sau de incalzire extremă care se manifestă la scurt timp după expunere.

În consecință, acestea nu iau în considerare efectele pe termen lung ale expunerii prelungite la astfel de radiații.

Comisia Internațională pentru Protecția Impotriva Radiațiilor Neionizante, o organizație privată autoproclamată, cu sediul în Germania, emite norme pentru valorile de referință bazate pe efectele de încălzire. Cu toate acestea, aceste norme au atras critici insemnate pentru că au respins dovezile științifice legate de efectele non-termice, în ciuda cercetărilor din ce în ce mai numeroase care indică o gamă largă de efecte nocive care apar cu mult sub nivelurile comisiei. Cercetătorii ECRF afirmă cu îndrăzneală că astfel de evaluări neștiințifice răspund intereselor industriei și facilitează desfășurarea nestingherită a 5G și a societății wireless.

Roșiile sensibile la câmpurile electromagnetice de radiofrecvență

În 2019, un număr impresionant de 258 de oameni de știință din domeniul câmpurilor electromagnetice (CEM) din 58 de țări au lansat un apel impetuos către Națiunile Unite, solicitând impunerea unei suspendari asupra implementării 5G până când se vor putea efectua evaluări amănunțite ale efectelor sale asupra sănătății. Citând dovezile științifice care se acumulează rapid cu privire la daunele cauzate oamenilor, plantelor, animalelor și microbilor prin expunerea la tehnologiile de comunicații fără fir, oamenii de știință au reclamat ignoranța manifestată de organizațiile naționale și internaționale din domeniul sănătății, care au trecut în mod constant cu vederea îngrijorările tot mai mari exprimate de numeroși oameni de știință, profesioniști din domeniul medical și avocați. Oamenii de știință au mers atât de departe încât au considerat că această ignorare reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului, așa cum sunt definite de Organizația Națiunilor Unite.

Având în vedere dezvăluirile tulburătoare legate de 5G și de impactul său asupra sănătății umane, este esențial să se reevalueze implementarea acestei tehnologii. Bunăstarea indivizilor și puritatea mediului trebuie să aibă prioritate în fața unor decizii pripite și prost informate. În calitate de cetățeni responsabili, este de datoria noastră să cerem cercetări complete și imparțiale privind efectele pe termen lung ale 5G și să punem la îndoială standardele de siguranță predominante stabilite de organizații cu potențiale conflicte de interese. Numai printr-o examinare meticuloasă și un angajament de a acorda prioritate bunăstării umane putem spera să razbatem printre potențialele pericole asociate cu apariția 5G.

Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Prin navigarea pe acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor.